JohannesAcademie

Op zoek naar Levenswijsheid

Johannesretraite - Het mysterie van Jezus ervaren

Johannesretraite - Het mysterie van Jezus ervaren

Van 06 november 2020 20:00
tot 08 november 2020 13:45
Activiteit downloaden

Locatie: Willibrordushuis Oude Molstraat, 2513 Den Haag, Nederland

Labels: retraite

Wij, broeders van Sint Jan, besteden veel tijd aan het bestuderen van de woorden van onze vader Johannes. Maar op een persoonlijke ontmoeting met de evangelist was ik niet voorbereid. Hem was namelijk ter ore gekomen, dat ik in dit jaar de Johannesretraite zal preken en daarom stelde hij mij verwonderd de vraag: “Broeder Kornelius-Maria, wat bied je daar de mensen aan?  Wat zijn eigenlijk ‘retraites’ ?”. Omdat het concept van retraites hem volledig vreemd leek te zijn (in zijn tijd kende men dat immers nog niet), probeerde ik onbeholpen uit te leggen: “retraites; dat zijn meerdaagse perioden, die mensen teruggetrokken doorbrengen, afgezonderd van het alledaagse, met geestelijke input van het Woord van God, met zowel gemeenschappelijke als persoonlijke gebedstijden en momenten van persoonlijke overdenkingen”.
Verwonderd over mijn stuntelige poging tot uitleg antwoordde Johannes hoofdschuddend: “Gaan jullie meerdere dagen nadenken over Jezus en zijn woorden?  Denken jullie dan niet iedere dag daarover na? Het lijkt me een hoop gedoe, voor iets wat eigenlijk vanzelfsprekend zou moeten zijn. Jezus heeft ons toch zelf op het hart gedrukt om in Hem te blijven indien wij het leven willen ontvangen en rijke vrucht willen dragen? (Joh 15, 4–7)”. Met volledige instemming nam ik zijn gedachten in mij op en antwoordde: “Juist dat, dat is immers helemaal niet zo eenvoudig. Daarop heb je ons zelf opmerkzaam gemaakt en ons er aan herinnerd hoeveel het van ons verlangt om, met enthousiasme, de eerste liefde te bewaren (Apok 2,4). Maar juist daarin, zoals het begrip ‘retraite’ al wil aangeven, juist willen wij ons daarin gezamenlijk bekwamen”. Door dit korte gesprek met Johannes en
zijn reactie werd mij duidelijk dat hij deze ambitieuze onderneming niet helemaal begreep, maar desalniettemin zag hij wel het nut ervan in en wilde daar wel aan meewerken.

Retraiteleider: broeder Kornelius-Maria


2020-11-06 20:00:00
2020-11-08 13:45:00
U bevindt zich hier: Home JohannesAcademie Agenda Johannesretraite - Het mysterie van Jezus ervaren
Broeders van Sint JanDe Broeders van Sint Jan hebben hun leven aan God gewijd, ten dienste van God en hun naasten. Zij willen leven volgens het Evangelie van Jezus Christus en zich door hun gebed en hun activiteiten inzetten voor jong en oud.

Steun ons!

Uw steun

Ook uw steun hebben
wij hard nodig!

Login Sint Jan