Vieren
Looft de Heer met tambourijn en citerspel
Leren
... om op zoek te gaan naar de waarheid!
Dienen
Je inzetten voor anderen
Ontmoeten
Echte vrienden maken om samen op weg te gaan
Eucharistievieringen
Zondag 10.00 uur Hoogmis
  12.00 uur H. Mis
  14.30 uur Tridentijnse ritus
  16.00 uur English
Maandag 7.30 uur 19.00 uur
Dinsdag 7.30 uur 19.00 uur
Woensdag 7.30 uur 19.00 uur
Donderdag 7.30 uur 19.00 uur
Vrijdag 7.30 uur 19.00 uur
Zaterdag 7.30 uur 19.00 Vooravond

Welkom bij de Gerardus Majella parochie

Wij zijn een geloofsgemeenschap die,
zoals de Heilige Gerardus Majella,
geraakt is door de reddende liefde van Jezus Christus.
Wij beleven dit door de sacramenten van de Kerk,
met name de Eucharistie en de biecht, en door persoonlijk gebed.
Wij zetten ons in om de vriendschap met Jezus te verdiepen door
ons geloof beter te leren kennen en te delen met elkaar. Lees meer...
De broeders van Sint Jan en de hele parochiegemeenschap heten u van harte welkom!
Geschreven door  Br. Ignatius Maria
in Utrecht
Hits 1669

Nieuwe encycliek paus Francisus: "Fratelli tutti"

paus Franciscus AssisiWaar vind ik de tekst?

De encycliek is inmiddels ook vertaald in het Nederlands. Wie wil kan hier de Nederlandse tekst lezen.
De Engelse tekst vindt u hier (op die pagina kunt U ook overschakelen naar zeven andere talen).

Wat is een encycliek?

Een encycliek is letterlijk vertaald een rondzendbrief. Het is een document van meestal tientallen bladzijden waarin de paus over een bepaald actueel thema zijn mening geeft. Een encycliek is geen dogma en hoort dus niet tot de onfeilbare leer. Maar het is wel een document met groot gezag waarvan de kerk aan alle gelovigen (en niet-gelovigen) vraagt om er met een open houding kennis van te nemen. 

Waarover gaat de encycliek?

Over broederschap als de weg om de wereld heel te maken.

We leven in een gebroken wereld vanwege armoede, vreemdelingenhaat, egoïsme en tal van andere kwalijke ontwikkelingen. Broederschap is de weg naar een betere wereld.

Tijdens de persconferentie over de encycliek zei kardinaal Parolin dat de paus met de encycliek een cultuur van broederschap wil bevorderen, die alle mensen van goede wil oproept tot liefde. En die broederschap is geen trend of mode, maar het resultaat van concrete daden. Die cultuur van broederschap moet de motor worden van internationale betrekkingen. Dialoog haalt meestal de krantenkoppen niet, maar maakt de wereld wel in stilte beter, zie de kardinaal. Het begint klein - van mens tot mens - maar breidt zich uit tot het internationale niveau. Mgr Parolin verwees naar de coronacrisis. Ondanks onze hyperconnectiviteit lukt het ons niet om problemen die ons allemaal treffen, samen aan te pakken, zo citeerde hij uit Allen broeders. Het model voor de cultuur van broederschap is de parabel van de Barmhartige Samaritaan, die uitgelegd wordt in hoofdstuk 2 van de encycliek.

Voor wie is de encycliek bedoeld?

Natuurlijk voor alle katholieken in de wereld. Maar deze encycliek richt zich nadrukkelijk op alle mensen van goede wil, dus ook mensen met een ander geloof en zelfs mensen zonder geloof maar met een goede instelling.

Tijdens de persvoorstelling kwam ook de voormalige raadgever van de grootimam van al-Azhar aan het woord. Mohamed Mahmoud Abdel Salam is mee verantwoordelijk voor de geslaagde ontmoeting van paus Franciscus met grootimam al-Tayeb in 2019 in Abu Dhabi, die toen resulteerde in een gezamenlijk ondertekend document over broederlijkheid. Een document waarvan de paus in de encycliek uitgebreide delen citeert:"Ik sluit me van harte aan bij elk woord in de encycliek van paus Franciscus. Met voldoening en hoop volg ik al zijn voorstellen in een geest van bekommernis om de hergeboorte van de mensenfamilie."

U bevindt zich hier: Home H. Gerardus Majella parochie Nieuwe encycliek paus Francisus: "Fratelli tutti"
Broeders van Sint JanDe Broeders van Sint Jan hebben hun leven aan God gewijd, ten dienste van God en hun naasten. Zij willen leven volgens het Evangelie van Jezus Christus en zich door hun gebed en hun activiteiten inzetten voor jong en oud.

Login GM