JohannesAcademie

Op zoek naar Levenswijsheid

Aristoteles course

AristotelesWeekends en cursussen filosofie
De Aristoteles course biedt een filosofische zoektocht naar de mens als persoon. Geholpen door meesters als Aristoteles, die door Thomas van Aquino steevast werd aangeduid als ‘de Filosoof’, en p. Marie-Dominique Philippe, nemen de broeders u mee in een zoektocht naar de beginsels van het zijn, het leven en het handelen van de mens, om te ontdekken wat, wie en waartoe we zijn.


Studiedag De wijsheid van de kloosters

Studiedag De wijsheid van de kloosters

Van 26 mei 2018 10:00
tot 26 mei 2018 16:00
Activiteit downloaden

Labels: vorming, studiedag

Studiedag De wijsheid van de kloosters
Bidden, hoe werkt dat?

Met Broeder Ignaz-Maria, csj., Abt Ad Lenglet, osb., Pater Frans Vervoren, ocd.

De wijsheid van de kloosters heeft te maken met verschillende ervaringen van het menselijke leven. In 2016 hebben we in de JohannesAcademie nagedacht over de 3 geloften van maagdelijkheid, armoede en gehoorzaamheid en wat deze geloften ons te zeggen hebben over onze verhouding tot seksualiteit, bezit en autonomie. Afgelopen jaar was het thema “gemeenschapsleven”: kloosterlingen hebben veel wijsheid opgedaan als het gaat om het leven in gemeenschap. Dit jaar is het thema “bidden”. Waarschijnlijk de “plaats” waar kloosterlingen het meest te vertellen hebben.

Bidden: “een opwelling van het hart, gewoon een blik omhoog naar de hemel” zei H. Theresia van Lisieux. Er zijn niet per se woorden nodig als wij bidden. In de stilte van ons hart is beleven we deze contact met God. In zekere zin het meest natuurlijke, gewone gebeuren van het menselijke leven als wij beseffen dat onze meest natuurlijke relatie de relatie tot onze Schepper is. Wij zijn in ons bestaan volledig afhankelijk van Hem. In de aanbidding beleven we dat. Maar de kloosterlingen hebben ook de wijsheid en de rijkdom van het gemeenschappelijke gebed geleerd. Door de gezang van de Psalmen, door het vieren van de Eucharistie staan we als gemeenschap voor God - als Zijn volk.

Tijdens deze dag zullen zowel vragen over het persoonlijke gebedsleven en de moeilijkheden en valkuilen ermee besproken worden als ook het belang om in gemeenschap als kerk te bidden. We zullen het gebed ontdekken als het meest fundamentele niet alleen in ons christelijk leven, maar ook in ons menselijk bestaan.

Sprekers
Br. Ignaz-Maria Ringhofer, csj. is priester van de Congregatie van Sint Jan en prior van zijn gemeenschap in Utrecht.

Abt Ad Lenglet, osb. is abt van het benedictijnse klooster Benedictusberg, in Vaals.

Pater Frans Vervoren, ocd. is pater kameliet in Amsterdam.

Kosten
Toegang is 15 euro. Graag inschrijven via de website!

2018-05-26 10:00:00
2018-05-26 16:00:00
U bevindt zich hier: Home JohannesAcademie Agenda Aristoteles course Studiedag De wijsheid van de kloosters
Broeders van Sint JanDe Broeders van Sint Jan hebben hun leven aan God gewijd, ten dienste van God en hun naasten. Zij willen leven volgens het Evangelie van Jezus Christus en zich door hun gebed en hun activiteiten inzetten voor jong en oud.

Steun ons!

Uw steun

Ook uw steun hebben
wij hard nodig!

Login Sint Jan